Ronald Oosterhof Logo

Ronald Oosterhof

In the 90s I studied at the Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Next to my artwork and writings, I work in (mental) health care, and cultural crossovers as a social entrepreneur and consultant.

This web page is meant to show my writings and art works. Most of it is from the last two years. I update it irregularly. I am trying to connect my other accounts to it “as we speak” (may 24).

Moreover
Lopburi

There´s a lot of inspiring places in the world. I feel eternal gratitude to Lopburi, where I worked a lot. 

PORTFOLIO

Scroll to Top

Works and Notes

De olifant in de kamer (en Ai Weiweisoep - recept!)

De olifant in de kamer. Het is één van de mooiste uitdrukkingen ooit. Omdat iedereen de situatie herkent. We hebben het over van alles, diepgaand, en soms met verhitte hoofden, maar het komt heel vaak voor dat het belangrijkste niet besproken wordt. Of dat het onderwerp een afleidingsmanoeuvre is, Meestal hebben mensen het zelf niet door. Dat kunnen wij mensen, onze aandacht richten op totaal onbelangrijke zaken. Of minder belangrijke zaken. Dat hebben wij geleerd, omdat we bang zijn voor de grond van de zaak, of omdat we ons er gewoon niet van bewust zijn. Of omdat we de ander willen ontzien, of misleiden.

Er zijn gelukkig altijd mensen die het proberen. In elk gezin is er wel eentje die tegen de rand van het toegestane aan schurkt, of echt het gordijn voor het taboe wegtrekt. Pubers hebben die neiging het sterkst. Dat hoort bij pubers. Die hebben een over ontwikkeld geweten. In sommige gevallen kunnen de gevolgen wel ernstig zijn, zoals uitsluiting van het gezin.

In het openbare debat is er meer dwang om bepaalde narratieven te volgen dan in mijn jeugd en mijn studietijd. Ik heb docenten gehad die overtuigd communist waren en daarvoor uitkwamen, maar ook docenten die een zeker elitarisme aanhingen ("democratie is een illusie met 14 miljoen inwoners"). En van alles dat er tussen zat, markante mensen. Er was meer ruimte voor karakter / ik weet niet of dit het juiste woord is..

Ai WeiWei, hier ter huize vooral bekend van de AiWeiWeiSoep (recept staat onderaan) heeft hier een uitgesproken mening over. De vrijheid van meningsuiting in het Westen is tanende. Dappere man. In China is hij zwaar vervolgd. Maar hij lijkt daar niet echt van onder de indruk. Toen hij van Duitsland naar Portugal verhuisde, zei hij dat de reden vooral was dat Duitsers veel met hem wilden praten, dat vond hij buitengewoon storend.

Persoonlijk voel ik de neiging wel om in opstand te komen tegen heersende meningen. Maar daarnaast heb ik ook het gevoel, en de opvoeding gehad, dat meningen er weinig toe doen. Dat is voor het gepeupel. Ze hebben een mening, maar kunnen er überhaupt niet echt over nadenken. Hebben ze ook geen tijd voor, want ze moeten alweer naar de volgende mening, of naar een extra argument in het debat. Ik herinner mij niet dat ik me aangemeld heb voor een debat. Ik ben ook geen politicus.

De vrijheid van meningsuiting staat onder druk, zowel van links als van rechts, politiek gezien. Ik moet toegeven, ook ik vind het schokkend dat je zo verschillend over dingen kunt denken. Ik bedoel, zelfs alleen al op individueel niveau. Door die druk wil je dat één kant gelijk heeft. Want stel je voor dat je het niet weet. Niet weten is de hoogste kunst. Het zou een vak moeten zijn op de faculteiten.

In Nederland valt het vooralsnog reuze mee, voor wat betreft de vrijheid van meningsuiting. Ik denk dat ook daar een index van bestaat. die mij gelijk gaat geven. Anders maak ik zelf die index.

Ja, als ik wat links hiervan volg dan kom je inderdaad bij de usual suspects, een stuk of vier Scandinavische landen en Nederland. Ai Weiwei had beter naar Nederland kunnen verhuizen.

Waarom is dat? Waarom zijn wij in Nederland zo vrij? Ik denk dat de voornaamste reden is, dat wij de maatschappij enigszins als een open inrichting kunnen zien. Wij hebben gedurende voldoende tijd, waarin de wetten mee ontwikkelden, kunnen experimenteren met belangrijke zaken als redelijkheid, de hang naar revolutie, seksualiteit, moraliteit, het betwijfelen van heersende rollen, meningen, posities. Dat hebben ze niet in veel landen in die mate. Vaak zijn er maar twee of drie issues in het heersende debat. In Nederland mag alles betwijfeld worden.

Het heeft wel voor een ietwat zurig debat geleid in de politiek. We hebben een levende, maar soms ook een beetje een vermoeiende democratie. Heel veel ijverige, "slimme", doelgerichte, energieke mensen. Maar geen leiders. Die hebben we ook niet nodig. In Nederland zijn politici een soort doorgeefluiken. We betalen ze er goed voor. In Nederland zijn de politici echt in onze dienst, over het algemeen.

Het leven kan raar lopen. "As we speak", het is 18 mei 2024 in Nederland, de zomer komt eraan. Ik zou graag wat verkennende studies willen doen. Verschillende hypotheses willen onderzoeken. De een wat "experimenteler" dan de andere. Zoals, kun je een algoritme maken van de vergelijkingen tussen maatschappelijke kwesties en het kweken van planten, het onderhouden van een tuin, en alles daaromheen, in het boek "Being there" van Jerzy Kosinski? Of: is er een correlatie te vinden tussen toeval en (bio- of eco-) markers (indicatoren).

En, om maar even een mening te ventileren: Nederland is veel hoger ontwikkeld dan bijvoorbeeld Athene in haar hoogtijdagen. Zij hadden wel meer zelfbewustzijn denk ik. Zo goed ken ik Athene niet in de oudheid. Maar ik heb wel sterk het gevoel dat Nederland ook dat zelfbewustzijn gaat overtreffen in de nabije toekomst.

Ai Weiwei soep

Deze soep heeft vele gezondheidsvoordelen. Ik ben er zeker van dat als je deze soep tweemaal per week eet, je minimaal 5 jaar langer leeft. Wat ik ook heb gemerkt, is dat hoe pittiger je de soep maakt, des te meer je de neiging hebt om vrijuit te spreken. Niet dat ik dat heel erg belangrijk vind, lang leven of vrijuit spreken. Maar het is een erg goede soep, goed voor het lichaam, en goed voor de geest. Het is een familierecept, dus ik zou het waarderen als u doneert (hier de donatieknop, ideal, paypal, creditcard, met een vriendelijk bedankje), als u iets kunt missen natuurlijk - als u echt zeer arm bent, dan heb ik niets gezegd over doneren. Mail me dan even, want de ingrediënten kunnen wel wat goedkoper, en de meeste kruiden en groentes kun je zelf kweken; ook daar heb ik verstand van.

Recept Ai Weiwei soep

Kip – Ik gebruik kippendijen met vel, in dunne plakjes gesneden. Het toevoegen van het bot zorgt voor extra smaakdiepte.

Gefermenteerde vissaus - geeft diepte en umami aan een gerecht.

Geroosterd rijstpoeder – Geroosterd rijstpoeder wordt gemaakt door kleefrijst lichtjes te roosteren en vervolgens te malen.

MSG – Mononatriumglutamaat is een smaakversterker die de natuurlijke smaak van andere ingrediënten in evenwicht brengt en naar voren brengt.

Zout – zelf gebruik ik kippenbouillonpoeder.

Uienbloemstengel– Deze unieke, knapperige groente, ook bekend als lente-uibloem, brengt een milde, zoete uiensmaak met een bloemige toon.

Paksoibloem – De bloem van paksoi voegt een licht peperige kick toe met een knapperige textuur.

Citroenbasilicum – Dit kruid voegt een citrusachtig aroma en smaak toe, waardoor de soep een uitgesproken frisheid krijgt.

Dille – Deze bladeren dragen bij aan een licht pittige toon, die de algehele smaken versterkt.

Een stevige groente naar keuze.

Paddestoelen naar keuze.

Water – De basis van de soep.

Voor de kruidenpasta:

Citroengras

Sjalotten

Knoflook

Gedroogde pepers

Verse pepers – Kies voor Thaise bird’s eye pepers of Jinda pepers voor een pittige soep, of gebruik mildere pepers voor een milde soep.

Olie – Gebruik een olie met een neutrale smaak en een hoog rookpunt, zoals plantaardige olie, om de pasta te bakken.

  • Begin eerst met het malen van je ingrediënten voor de kruidenpasta: Pureer de verse pepers, gedroogde pepers, gehakt citroengras en knoflook in een vijzel tot ze een grove pasta vormen.
  • Voeg de gesneden sjalotten toe en blijf stampen totdat het mengsel goed gemengd is en de sjalotten grof gebroken zijn.
  • Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de vers gemaakte kruidenpasta tot hij aromatisch is.
  • Voeg de kip en de gefermenteerde vissaus toe aan de pan en schroei totdat elk stuk is omhuld met de kruiden.
  • Giet water erbij, voeg zout en MSG toe. Breng aan de kook en laat koken tot de kip zacht en gaar is, ongeveer 15 minuten.
  • Voeg groenten en paddestoelen toe.
  • Voeg paksoi en uienbloemstengel toe. Laat het ongeveer 3 minuten sudderen of tot de groenten zacht zijn.
  • Voeg geroosterd rijstpoeder toe en roer om te mengen. Breng opnieuw aan de kook.
  • Haal van het vuur en roer de dille en citroenbasilicum erdoor. Serveer onmiddellijk.