Ronald Oosterhof Logo

Ronald Oosterhof

In the 90s I studied at the Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Next to my artwork and writings, I work in (mental) health care, and cultural crossovers as a social entrepreneur and consultant.

This web page is meant to show my writings and art works. Most of it is from the last two years. I update it irregularly. I am trying to connect my other accounts to it “as we speak” (may 24).

Moreover
Lopburi

There´s a lot of inspiring places in the world. I feel eternal gratitude to Lopburi, where I worked a lot. 

PORTFOLIO

Scroll to Top

Works and Notes

Het “Gegenstandslose” en “Geistige” in de kunst 1 - #aivibes

"Die gegenstandslose Welt" is een boek van de Duitse kunsthistoricus Wilhelm Worringer, gepubliceerd in 1920. De titel kan worden vertaald als "De objectloze wereld" of "De wereld zonder objecten". In dit werk onderzoekt Worringer de aard van abstracte kunst en het psychologische en culturele verlangen naar abstractie in verschillende tijdperken.

Worringer betoogt dat abstractie een manier is om een gevoel van zekerheid en orde te vinden in een wereld die anders chaotisch en onbegrijpelijk zou kunnen lijken. Dit staat in contrast met de meer representatieve kunstvormen, die proberen de realiteit na te bootsen. Hij suggereert dat abstracte kunst een uiting is van een diepe menselijke behoefte om te ontsnappen aan de materiële wereld en om orde te scheppen in een ervaring die anders overweldigend kan zijn.

"Die gegenstandslose Welt" bouwt voort op Worringer's eerdere werk, "Abstraktion und Einfühlung" (1907), waarin hij al begon met het verkennen van de tegenstellingen tussen abstractie en empathie in de kunst. Beide werken hebben een grote invloed gehad op de kunstgeschiedenis en de manier waarop kunst wordt begrepen, vooral in relatie tot de opkomst van abstracte kunst in de 20e eeuw.

Het boek is dus een belangrijk werk voor degenen die geïnteresseerd zijn in de theorie van kunst en de ontwikkeling van abstracte kunst in het bijzonder.